Windows 10’dan Windows 11’e nasıl yükseltilir? Sistem gereksinimleri, kurulum adımları ve sorunları çözmek için rehber. Windows 11’e geçişi kolayca tamamlayın!
Yapılan duyuruya göre Windows 10’un kullanım ömrü 14 Ekim 2025’te sona erecek ve bu tarihten sonra Windows 10 bilgisayarınız var ise ücretsiz yükseltme yapılamayacak. O tarihe kadar nasıl yükseltme yapılacağını öğrenmek istiyorsanız yazımıza devam edebilirsiniz.
Windows 11, Windows 10 olan mevcut cihazlar için ücretsiz bir yükseltme olmasına rağmen, yükleme işlemine devam etmek için minimum donanım gereksinimlerini karşılaması gerekir. Örneğin Intel 8. Nesil veya daha yeni, AMD Zen 2 veya daha yeni ya da Qualcomm 7 ve 8 Serisi bir işlemciye sahip olmanız gerekir. Bu, TPM 2.0 ve Secure Boot gereksinimlerine ve en az 64 GB depolama alanına ek olarak istenen özelliklerdir.
Microsoft, yeni sürüme yükseltme yapmak için birden yol desteklemektedir. Bilgisayarınız donanım gereksinimlerini karşılıyorsa, hesabınızda oturum açtığınızda Windows Update’ten bir bildirim veya tam ekran bir hatırlatıcı alırsınız. Bununla beraber, yerinde yükseltme gerçekleştirmek için Kurulum Yardımcısı’nı da kullanabilirsiniz. USB flash sürücü kullanarak yükseltmek için ISO dosyasını da indirebilirsiniz. (Ortam Oluşturma Aracı yalnızca bir USB flash sürücü veya ISO dosyası oluşturmak için kullanılabilir. Artık yerinde yükseltme yapmak için kullanamazsınız)
Bu yazımızda, Windows 10’dan Windows 11 sürüm 24H2, 23H2, 22H2 veya 21H2’ye yükseltmenin yollarını göstereceğiz.
Yükseltmeye devam etmeden önce
Yükseltmeyi desteklemek için TPM 2.0 ve Secure Boot’u etkinleştirmeniz ve sabit sürücüyü MBR’den GPT’ye dönüştürmek gibi diğer görevleri gerçekleştirmeniz gerekebileceğinden, devam etmeden önce Windows 11’i yüklemeden önce ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için bu diğer kılavuza göz atın. Sistemi temiz bir kurulum kullanarak altı şekilde de yükseltebilirsiniz.
Bilgisayarınızın Windows 11’i çalıştırıp çalıştıramayacağını belirlemek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Başlat’ı açın.
- PC Health Check’i arayın ve uygulamayı açmak için en üstteki sonucu tıklayın.
- Şimdi denetle düğmesine tıklayın.
- Bilgisayarınızın Windows 11’i çalıştırıp çalıştırmayacağını onaylayın.
- (İsteğe bağlı) Uyumluluğu geçen bileşenlerin bir listesini görüntülemek için “Tüm sonuçları gör” düğmesine tıklayın.
- (İsteğe bağlı) Sistem gereksinimlerini daha iyi anlamak için “Cihaz özellikleri” düğmesine tıklayın.
Adımları tamamladığınızda, araç bilgisayarın uyumlu olup olmadığını ve yükseltmeye devam etmek için hangi işlemleri yapmanız gerekebileceğini açıklayacaktır.
Uygulama bilgisayarınızda mevcut değilse, bu Microsoft bağlantısından manuel olarak edinmeniz gerekir.
Bilgisayarın donanım gereksinimlerini karşılamaması durumunda, Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yüklemek için gereksinimleri yine de atlamayı seçebilir veya Linux Mint veya ChromeOS Flex gibi işletim sistemlerini değiştirmeyi seçebilirsiniz.
Windows 10’dan Windows 11’e yükseltme – Windows Update ile
Windows Update aracılığıyla Windows 10’dan Windows 11’e (24H2, 23H2, 22H2 veya 21H2) yükseltmek için aşağıdaki adımları kullanın:
- Ayarlar’ı açın.
- Güncelleştirme ve Güvenlik’e tıklayın.
- Windows Update’e tıklayın.
- “Güncelleştirmeleri denetle” düğmesine tıklayın.
- “İndir ve yükle” düğmesine tıklayın.
- Şimdi yeniden başlat düğmesine tıklayın.
Adımları tamamladıktan sonra Windows 11 bilgisayara yüklenecektir.
Windows 10’dan Windows 11’e yükseltme – ISO ile
Bir ISO dosyası ile Windows 10’dan Windows 11’e yükseltmek için aşağıdaki adımları kullanın:
- Microsoft Destek sitesini açın.
- “Windows 11 Disk Görüntüsünü (ISO) İndir” bölümünün altında Windows 11 seçeneğini seçin.
- İndir düğmesine tıklayın.
- Kurulum dilini seçin.
- Onayla düğmesine tıklayın.
- Windows 11 ISO dosyasını cihaza kaydetmek için İndir düğmesine tıklayın.
- Sol gezinti bölmesinden takılı sürücüye tıklayın.
- Windows 11 yükseltme işlemini başlatmak için Kurulum dosyasına çift tıklayın.
- (İsteğe bağlı) “Windows Kurulumu’nun güncelleştirmeleri indirme şeklini değiştir” seçeneğine tıklayın.
- “Şu anda değil” seçeneğini seçin.
- İleri düğmesine tıklayın.
- Şartları kabul etmek için Kabul Et düğmesine tıklayın.
- Dosyalarınızı ve uygulamalarınızı koruyarak yükseltmek için Yükle düğmesine tıklayın.
- Temiz bir Windows 11 yüklemesiyle yeni bir başlangıç yapmak istiyorsanız, “Neyin saklanacağını değiştir” seçeneğine tıklayın, “Hiçbir şey” seçeneğini seçin, “İleri” düğmesine tıklayın ve ardından “Yükle” düğmesine tıklayın.
Adımları tamamladığınızda, yükseltme işlemi başlayacak ve bilgisayar birkaç kez yeniden başlatılacaktır. Kurulumdan sonra, önceki ayarlarınızın, uygulamalarınızın ve dosyalarınızın çoğu otomatik olarak taşınacağından, kurulumu tamamlamak için kutudan çıkarma deneyiminden (OOBE) geçmeniz gerekmeyecektir.
Kurulum Asistanı ile Windows 10’dan Windows 11’e yükseltme
Alternatif olarak, Medya Oluşturma Aracı artık yerinde yükseltme gerçekleştirme seçeneği sunmadığından, Windows 10’un herhangi bir sürümünü Windows 11’e yükseltmek için Kurulum Yardımcısı’nı da kullanabilirsiniz.
Kurulum Yardımcısı aracıyla Windows 10’dan Windows 11’e yükseltmek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Microsoft Destek sitesini açın.
- “Windows 11 Kurulum Yardımcısı” bölümünün altındaki Şimdi İndir düğmesine tıklayın.
- Aracı başlatmak için Windows11InstallationAssistant.exe dosyasına çift tıklayın.
- “Kabul et ve yükle” düğmesine tıklayın.
Adımları tamamladığınızda, kurulum bilgisayarınızı işletim sisteminin yeni sürümüne yükseltmeye devam edecektir.
Windows 10’dan 11’e yükseltme ücretsiz mi?
Evet, yükseltilecek bilgisayar daha önce etkinleştirildiği ise Windows 10’dan Windows 11’e ücretsiz olarak yükseltebilirsiniz.
Windows 11’e yükseltmeye değer mi?
Evet, Windows 11’e yükseltmeye değer, ancak bu, bilgisayarı okul, iş veya oyun için kullanıp kullanmayacağınıza bağlıdır. Bilgisayarı okul ve iş için kullanacaksanız, Windows 11 görevleri daha hızlı tamamlamanıza ve çevrimiçi tehditlere karşı daha güvenli olmanıza yardımcı olacak birçok yeni güvenlik ve üretkenlik özelliği sunar. Öte yandan, Windows 10, Windows 11’e kıyasla hala daha iyi oyun performansı sunuyor.
Ayrıca, Windows 10’un 14 Ekim 2025’te emekliye ayrılacağını, yani bu günden sonra Microsoft’un artık güvenlik ve bakım güncellemeleri sağlamayacağını unutmamak önemli. Desteğin sonu hızla yaklaştığından, desteklenmeye devam etmek için bilgisayarınızı mümkün olan en kısa sürede yükseltmeniz önerilir.
Windows 11’e güncellemek her şeyi siler mi?
Hayır, Windows 10’dan 11’e yükseltirseniz, kurulum dosyalarınızı, ayarlarınızı ve uygulamalarınızı koruyacaktır. Ancak, yükseltmeye devam etmeden önce bir yedekleme oluşturmak iyi bir fikirdir.
Windows 10’u neden 11’e yükseltemiyorum?
Bunun nedeni büyük olasılıkla bilgisayarınızın minimum gereksinimleri karşılamamasıdır. Windows 11, Windows 10’a göre daha yüksek donanım gereksinimlerine sahiptir. Örneğin, cihazın daha yeni bir işlemciye, TPM 2.0’a ve 64 GB depolama alanına ihtiyacı olacaktır. Öte yandan, Windows 10’u neredeyse tüm profesyonel bilgisayarlara yükleyebilirsiniz.