M4A nedir sorusunun en kısa cevabı, her türden müzik ve akustiği saklayan bir ses dosyasıdır.
Diğer birçok ses dosyası türü gibi, M4A uzantılı dosyalar da kolayca indirebileceğiniz veya zaten bilgisayarınızda bulunan birden çok programla açılabilir.
M4A Nedir?
M4A dosya uzantısı, MPEG-4 formatında bulunan sıkıştırılmış ses dosyalarıdır. AAC (kayıplı) veya ALAC (kayıpsız) codec’leri ile kodlanırlar.
M4A nedir ve ne yapar?, hem ses hem de video bilgilerini depolayabilen başka bir MPEG-4 dosyası türü olan MP4‘e benzer. Ancak, M4A dosya türü yalnızca ses bilgilerini depolayabilir. M4A her zaman bir ses dosyasıdır, MP4 ise bir video dosyasıdır (tabii ki ses dosyası da olabilir.)
M4A dosyası AAC ile kodlanmışsa bu, verilerinin bir kısmını kaybettiği anlamına gelir (kayıplı sıkıştırma). Bu genellikle dosyaları daha küçük ve daha yönetilebilir tutmak için yapılır. Alternatif olarak, M4A dosyaları da ALAC ile kodlanabilir, bu da neredeyse hiçbir verinin kaybolmadığı (kayıpsız sıkıştırma) anlamına gelir. İkincisi daha yüksek kaliteli ses sağlasa da, dosyalar daha büyüktür. Bununla birlikte, ses dosyaları genellikle video dosyalarına ve diğer veri türlerine kıyasla o kadar büyük olmaz.
M4A Ne Demek?
Daha önce de belirttiğimiz gibi M4A, MPEG-4 formatında yer almaktadır. Spesifik olarak M4A, “MPEG-4 Ses” anlamına gelir. “MPEG” kısmı, Moving Picture Experts Group‘un kısaltmasıdır. “4” kısmı, MPEG dosya türünün en güncel ve en yüksek ses ve görsel kalitesini koruyan dosya türünün dördüncü tekrarı olduğu anlamına gelir.
Bu grup, yaygın olarak kullanılan birçok dosya türünün standartlaştırılmasından sorumluydu. Buna karşılık bu, insanların ses ve video dosyalarını yüksek veri kalitesini koruyacak şekilde değiştirmesini kolaylaştırdı. Bu günlerde, medya kodlama formatları, sistemleri ve söz konusu formatları ve çok daha fazlasını desteklemek için araçlar geliştirmek için hala yoğun bir şekilde çalışıyorlar.
M4A Nasıl Açılır?
M4A MP3 Dönüştürme
Tersine, ses dosyalarını dönüştürmek için bir web sitesini kullanmak muhtemelen daha hızlı ve daha kolaydır. İşte bunu yapmak için ücretsiz ve verimli (birden çok kez test edip kullandığımız) üç tane:
MP3, ses verilerini depolamak için daha uygun bir dosya türü olsa da (tarihsel olarak daha yaygın olarak desteklenmektedir), bu dosya türünün kayıplı sıkıştırma kullandığını unutmayın. Bu, ses dosyanızın bazı verilerinin çıkarılacağı ve sonuç olarak ses kalitesinin düşeceği anlamına gelir.
Dosyanızın kalitesinin düşmesini istemiyorsanız M4A dosyalarını MP3 formatına dönüştürmeyin. Kalite bir kez kaybolduğunda, MP3 dosyalarını kayıpsız bir biçime dönüştürseniz bile geri alamazsınız.
M4A WAV Dönüştürme
M4A’dan MP3’e geçmek yerine, ses dosyalarınızı WAV gibi kayıpsız bir biçime dönüştürmenizi öneririz. M4A’dan WAV’a geçtiğinizde, dosyanız neredeyse hiç veri kaybetmez ve bu da ses kalitesini korur.
M4A’dan WAV’a dönüştürme için önceki bölümde bahsettiğimiz aynı siteleri kullanabilirsiniz.