Bulut depolama, verilerinizi depolamak için kullanabileceğiniz çevrimiçi alanı belirten bir terimdir. Dosyalarınızın harici sabit sürücüler veya USB flash sürücüler gibi fiziksel depolama aygıtlarında yedeklemesinin yanı sıra, bulut depolama önemli verilerinizi uzaktan depolamanız için güvenli bir yol sağlar. Çevrimiçi depolama çözümleri genellikle, dosyaları yönetmek ve sanal depolama alanınızı düzenlemek için araçlar içeren büyük bir sanal sunucu ağı kullanılarak sağlanır.
Bulut Depolama Nasıl Çalışır?
En basit bulut depolama türü, kullanıcılar bilgisayarlarında veya mobil cihazlarında dosya ve klasörleri bir internet sunucusuna yüklediklerinde ortaya çıkar. Yüklenen dosyalar, orijinal dosyaların zarar görmesi veya kaybolması durumunda yedek olarak kullanılır. Bir bulut sunucusu kullanmak, kullanıcının gerektiğinde diğer cihazlara dosya indirmesine izin verir. Dosyalar genellikle şifreleme ile korunur ve kullanıcı tarafından giriş kimlik bilgileri ve şifre ile erişilir. Dosya, kullanıcının görüntülemek veya almak için bir internet bağlantısına sahip olduğu sürece, her zaman kullanıcıya açıktır.
Kişisel Bulut Depolama Seçeneklerine Örnekler
Birçok bulut depolama sağlayıcısı olmasına rağmen, en çok bilinenlerden bazıları şunlardır:
- Amazon Drive, dosya, fotoğraf ve video depolamak isteyen kullanıcılara 5GB ücretsiz bulut depolama alanı sunuyor. Kullanıcının bir Amazon Prime hesabı varsa, ücretsiz plan, sınırsız fotoğraf depolama alanı ve diğer dosya türleri için 5 GB içerir. Amazon Drive’da daha fazla yer isteyen kullanıcılar ücret karşılığında 100 GB veya 1 TB satın alabilir.
- Google Drive, Google ürünleriyle sorunsuz bir şekilde çalışmak üzere oluşturulan ve internet erişimi gerektirmeyen bazı belge kategorileri için çevrimdışı bir mod sunan bulut depolama alanıdır. Kullanıcılar, belgelerini, fotoğraflarını, müziklerini ve videolarını saklamak için 15GB ücretsiz olarak alabilirler. Google Drive, ücret karşılığında 30 TB’a kadar veriyi destekleyebilir.
- Apple iCloud, Mac’ler, iPhone’lar, iPad’ler, iPod touch ve Windows PC’ler için bulut depolama alanıdır. Kullanıcılar fotoğraf, video, belge, uygulama verileri ve daha fazlasını bulut depolama için 5 GB ücretsiz depolama alanı alır. Ücret karşılığında birkaç büyük depolama planı mevcuttur. Mobil cihazlarınızı otomatik olarak yedeklemek veya dosya aktarımlarını kişisel olarak yönetmek için iCloud’u yapılandırabilirsiniz.
Bulut Depolama Sağlayıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İşini çok seven birçok bulut depolama sağlayıcısı olduğundan karar vermek zor olabilir. Kullanmayı düşündüğünüz herhangi bir hizmet için birkaç faktöre bakın:
- Güvenlik. Verilerinizi gizli tutmak için şifrelenmiş olmalıdır.
- Fiyat. Bu, ihtiyaç duyduğunuz alanı ne kadar belirlediğinize göre belirlenir. Birçok servis size hizmetlerini denemenize izin vermek için bir deneme süresi veya ücretsiz bir depolama alanı sunar. Deneme süresindeyseniz, herhangi bir hassas veri yüklemeyin.
- Kullanım kolaylığı. Dosyalarınızı bulutta yüklemek ve erişmek net ve anlaşılması kolay olmalıdır. Değilse, başka bir yere bakın.